There was an error in this gadget

Saturday, December 25, 2010

Imbahasa hatii....

Memikirkan kebahagiaan bererti memikirkan apa yang terjadi sebelumnya dan apa yang akan terjadi nanti dan sampai batas tertentu, berfikir terlalu jauh itu,boleh mengusik kebahagiaan itu sendiri." "Jangan berputus asa jika otak tumpul dan kurang cerdas, kerana seseorang yang tumpul otaknya tetapi tidak berputus asa lebih maju daripada orang yang cerdas tetapi pemalas.




kini hari-hari penulis menjelma dalam ruangan ini..membuka mencalit secebis tinta..emmm ada someting dengan ruangan inie sehingga penulis sentiasa ringan tangan nak buka dan tulis walau sepotong ayat... hahaha rajin sungguh seolah-olah dah kemaruk dengan ruangan sepii ini....harii nie sebenarnye tak tau nk tulis apa tapii bila ikut banyak blog,tengok dan perhatikan blog kawan2 semua cantik2 pandai ubahnyee...cari gambar dan susun semua maklumat dgn rapii.. kadang2 rasa malu nak suh orang bukak blog kita tapi ituu laa sebab penulis nie skema orangnyee tak suka letak benda2 pelik just letak benda2 yang bermanfaat jee lucu sungguh kan....

bila fikir balik kenapa perlu skema sangat,,, manusia perlu  hiburan tetapii penulis jenis x reti nak berlawak just senyum dan bercakap ketika perlu haha... macam mana nak ramai kawan ermm pelik-pelik. memang penulis x rancang nak tulis apa-apa pun hari niee just sekadar nak suka2.. dan apa yang lucunyee penulis nie dah akhir semesta 7 di universiti IAIN -AR RANIRY, BANDA ACEH,INDONESIA tetapi rasa baru je belajar rasa beberapa hari baru mula kuliah tetapi macam tak percya tengok2 minggu depan dah nak final pening kepala nak fikir banyak mata kuliah masih tak faham biasa laa datang2 kena belajar undang2 orang aceh semua kena rujuk pasal n akta aceh adoii pening kepala tetapi nak buat macam mana... kat sini plok dosen (cikgu) x ikut sangat akedemik maknanye tidak ketat sangat la undang2 dan peraturan cakap 17/1/2011 mula final tetapi atas dosen kalau dia nak buat final awal buat je laa jadii ini la yang pening sekarang memang la best cuma kadang2 takut laa nak final sebab sini memang semua bergantung pada dosen laa macam mana nk buat final... anak2 aceh pun biasa je nyontek( meniru) mintak2 anak malaysia jangan ikut laa.. dah tau kan benda 2 memagng tak baik.

so jangan la ikut hasil markah yang kita dapat tu la nak bagi anak-anak makan nanti sebab hasil meniru kita dapat pekerjaan dan gaji pun kita dapat daripada hasil tu so bila dah kahwin ada anak-anak yang tak dengar cakap atau melawan dan kita sebagai bapa atau ibu menyalahkan anak-anak, semua salah anak-anak habis apa salah kita... jadi yang masih belum kahwin tu masih dalam proses study jaga la elok memang kita nampak banda dia kecik je just meniru dalam exam tetapi kesannya bukan hanya satu keturunan tetapi disetiap keturunan mintak sangat2 jangan amalkan sikap macam 2...
biar la markah rendah asal kita jangan tiru kawan atau tiru buku (buat nota la senang) tulis dimana-mana rasa perlu memang salah la budaya tu... nie khas kawan-kawan yang merantau dan menuntut ilmu luar negara la senang kita berhijrah dari satu kawasan ke kawasan yang lain sebab nak tuntut ilmu nak kefakihan dan pemahaman yang tinggi dalam ilmu so tidak guna kalau kita datang dari jauh naik kapal terbang tiba-tiba  time final kita buat nota dan tiru dalam final adoii itu lagi masalah besar.  kita niat dari awal bila kita dapat sambung mana-mana tempat yang jauh memang nak datang tuntut ilmu demi ilmu sanggup memilih dan berkorban berjauhan dengan keluarga sebab nak  mencari kefakihan dalam semua ilmu kalau sampai aje bila hadapi pengajian dan tiba time final kita dah lupa dengan niat yang asal yang pasti kita lulus dah tak fikir pasal niat awal cuma yang kita fikir macam mana  nak dapat result tinggi.. ini juga satu masalah..

kita bangga bila keputusan keluar result kita dipenuhi dengan A jee disemua madah tetapi apa kita dapat dengan hasil tiru malah nak rasa bangga ermm rasanye tak la kot .. jom kita fikir sama2.. kita memang bangga sebab kita dapat result tinggi kena plok jadi best student tetapi kita  tak tau hasil A yang kita dapat adalah hasil dari tiru... memang orang lain tak tau just kita je tauu so x payah la nak bangga sikit pun Allah tak pandang sebelah mata pun sebab kita dah menderhaka kepada orag tua. keluarga kita bangga sebab kita berjaya tercapai hajat nak tengok kita berjaya memang kita dah berjaya buat ibu bapa tersenym dan gembira tetapi kefakihan kita macam mana.. kita tak tau lagi apa akan berlaku dikemudian harii.. tiba2 kalau kita balik aje dari tempat pengajian kita diberi tanggungjawab untuk mengajar orang kampung  atau apa2 je laa tetapi bila kita keluar kan fatwa ternyata fatwa yang salah so sebab kita just tiru je baca tidak so bila tak baca dan kaji mana nak dapat ilmu maklum la orang kampung nie soalan pelik2 memang tidak terjangka soalannye so macam mana...

macam penulis cakap tadi  apa2 pun memang kena fikir dulu sebelum buat satu tindakan  adakah tindakan itu merugikan atau menguntungkan.. setiap kesan kena selidik.. apa salah kalau kita buat dengan hasil kita sendiri kita cuba test otak kita sendiri ...kalau rendah usahakan la lagi kalau gagal tak perlu kecewa setiap ujian ada tujuan yang tertentu janji kita usaha lagi mesti suatu hari nanti kita akan berjaya...usaha tangga kejayaan...

ermm tadi kata tak de nak kata apa tapi bila tengok panjang la plok.. huhuhu kita doa la sama2 ye.. moga kita sentiasa istiqamah mintak maaf kalau ada yang terasa penulis  sekadar mengisi ruang sepii ini supaya ia tidak kosong ...masa itu emas penulis takut nanti tak de masa sebab minggu pengajian dan mula sibuk kalau sempat mungkin ada lagi penulisan baru tapi kalau tak sempat untuk dikemas kini penulis minta maaf la banyak2... jumpa lagii setelah tamat final laa... apa pun thanks you la sebab sudi ikut ruangan sepi ini..